Může mít terapie tmou negativní účinky?


Článek níže není úplně nový, leč narazil jsem na něj právě teď. A je dobrý, proto rád sdílím, leč rád bych uvedl do mého osobního kontextu:

  1. Bojíte-li se tmy, tak asi terapii tmou nepodstoupíte. Ona opravdu není pro každého. Je především pro ty, kteří cítí, že by pro ně mohla být. Ač s prvním pobytem i dlouho váhají, třeba jako já 5 let:) Tma má rovněž neprávem negativní image. První dvě klíčová zjištění klientů hned po ponoření se do tmy jsou následující: překvapivě vše v absolutní tmě v pohodě zvládám a: tma je laskavá a já se v ní cítím pohodlně. Pobyt lze rovněž okamžitě ukončit: přivoláním opatrovníka, rozsvícením, opuštěním pobytové místnosti.
  2. S klinickou populací se v rámci pobytů ve tmě příliš v ČR zatím nepracuje. Leč měli jsme jednoho klienta se dvěma závažnými psychickými poruchami. Pod permanentním odborným dohledem aj. Výsledek: zlepšení po výstupu, přetrvávající zlepšení i po 4 měsících. A ejhle, na deprese nefunguje jen světlo, ale i tma:)
  3. No a tady je ten článek: http://www.reflex.cz/clanek/veda/72607/muze-mit-terapie-tmou-negativni-vliv-na-psychiku-cloveka.html